blog header

Πεζοποριες και Δραστηριοτητες στη Φυση

«Έκανα μια βόλτα στο δάσος και βγήκα ψηλότερος από τα δέντρα». Τα λόγια του φιλόσοφου και φυσιοδίφη, Χένρι Ντέιβιντ Θόρω, περιγράφουν με ευαισθησία τα αμέτρητα οφέλη της φύσης. Για να εκτιμήσετε τις πραγματικές μυρωδιές, τους ήχους, τα σημεία θέας και την ηρεμία που κάνουν το νησί μας απίστευτα μοναδικό και ποικιλόμορφο, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε τα παπούτσια πεζοπορίας σας και να περπατήσετε στα μονοπάτια μελέτης της φύσης και στα πανέμορφα χωριά μας.

Αυτή τη χρονιά το Υφυπουργείο Τουρισμού προσφέρει το Πρόγραμμα Πεζοπορίας και Δραστηριοτήτων στη Φύση, το οποίο περιλαμβάνει εξορμήσεις που θα ηγούνται έμπειροι ξεναγοί. Οι πεζοπορίες και τα περπατήματα που έχουν επιλεγεί διασχίζουν καταπράσινα δάση και πεδιάδες, πανέμορφους λόφους που προσφέρουν σημεία με θέα σε μαγευτικά τοπία, χρωματιστά χωριά, δαντελωτές ακτογραμμές και πολύχρωμα λιβάδια. Το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για περιπατητές και λάτρεις της πεζοπορίας.

Δεν προσφέρεται μεταφορά στα σημεία εκκίνησης, επομένως όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να βρίσκονται έγκαιρα στο καθορισμένο σημείο έναρξης της κάθε πεζοπορίας.

Παρακαλείστε όπως κάνετε την κράτησή σας ηλεκτρονικά συμπληρώνοντας την πιο κάτω φόρμα για να (ξανά) ανακαλύψετε τα αυθεντικά χωριά της υπαίθρου και την υπέροχη φύση του νησιού μας.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΙΣ 4, 10, 18 και 26/12/2022

4/12/2022

Ξενάγηση στην ιστορική Λόφου και πεζοπορία στο μονοπάτι «Η Βρύση»

10/12/2022

Περιδιάβαση με ξενάγηση στο όμορφο Άρσος

18/12/2022

Πεζοπορία στο μονοπάτι «Κορδυλάς» και γνωριμία με τη Δορά

26/12/2022

Ξενάγηση στο Φικάρδου και πεζοπορία σε τμήμα του μονοπατιού Ε4

Arsos
Lofou village
fikardou
fikardou
ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
4/12/2022 –ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΛΟΦΟΥ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ «Η ΒΡΥΣΗ»

Ο/Η ξεναγός μας θα ζωντανέψει την ιστορία του πανέμορφου χωριού με τα ελικοειδή δρομάκια που είναι γνωστό για την όμορφη αρχιτεκτονική του και τη φύση σε πεζοπορία στο μονοπάτι «Η Βρύση».

Επιστροφή μέσω παλιού ασφαλτοστρωμένου δρόμου με υπέροχη πανοραμική θέα προς τα Κουμανδαροχώρια Σιλίκου, Μονάγρι, Δωρό και Λάνια και προς την κορυφή του Ολύμπου καθώς και την ίδια τη Λόφου.

Σημεία επίσκεψης στο χωριό: Εκκλησία του 19ου αιώνα Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία, παραδοσιακή βρύση της «Ελίτζιης» κτίσμα του 1842 η οποία έχει κηρυχθεί σε Αρχαίο Μνημείο.

Μήκος πεζοπορίας: 3,5 χιλιόμετρα

Βαθμός Δυσκολίας: 2 – Μέτριας δυσκολίας, ολισθηρό έδαφος με κατήφορα και ανήφορα. Απαραίτητη η χρήση ορειβατικού παπουτσιού και μπαστουνιού πεζοπορίας, καπέλο, νερό, σνακ, αδιάβροχο.

Ώρα συνάντησης: 09.45

Διάρκεια: 10.00-13.00

Σημείο συνάντησης: Δημοτικό Σχολείο Λόφου (η ακριβής τοποθεσία θα σταλεί μέσω sms)

10/12/2022 –ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΑΡΣΟΣ

Θα ξεναγηθούμε στο χωριό που είναι κλασσικό παράδειγμα πυκνοδομημένου οικισμού. Οι στενοί δρόμοι, τα μακρυνάρια, τα δίχωρα και τα ανώγεια κτισμένα με άψογη πελεκητή πέτρα σε συνδυασμό με τις κεραμιδένιες στέγες προσδίδουν μια γοητεία στην αρχιτεκτονική του χωριού. Χαρακτηριστικά είναι επίσης τα πολλά νεοκλασικά κτίρια.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού λειτουργεί το «Σταφύλι Άλλως Πως», ένα μικρό εργαστήριο παρασκευής σουτζιούκου, παλουζέ, εψίματος, κιοφτερκών κοκ. Έχει ενταχθεί στο Heartland of Legends και εδώ οργανώνονται βιωματικά εργαστήρια.

Σημεία επίσκεψης: Η μεγαλοπρεπής εκκλησία του Αποστόλου Φιλίππου, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, που είναι κτίσμα του 19ου αιώνα και επίσης Αρχαίο Μνημείο.  Μέρος του μονοπατιού «Οι έξι βρύσες» και κατάβαση σε μία από τις έξι Μεσαιωνικές βρύσες του χωριού οι οποίες συνδέονται με το χωριό με λιθόστρωτα μονοπάτια.

Διάρκεια: 2,5 ώρες

Βαθμός Δυσκολίας: 2 – Μέτριας δυσκολίας, ολισθηρό έδαφος με έντονο κατήφορο σε ορισμένα σημεία. Απαραίτητη η χρήση ορειβατικού παπουτσιού και αδιάβροχο.

Ώρα συνάντησης: 09.45

Διάρκεια: 10.00-12.30

Σημείο συνάντησης: Εκκλησία Αποστόλου Φιλίππου (ακριβής τοποθεσία θα σταλεί μέσω sms)

18/12/2022 – ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ «ΚΟΡΔΥΛΑΣ» ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΟΡΑ

Η δραστηριότητα ξεκινά με ξενάγηση στην εκκλησία της Παναγίας Φωτολάμπουσας με την ενδιαφέρουσα λαϊκή παράδοση η οποία βρίσκεται σε κορυφή δίπλα στη Δορά, στην περιοχή του βουνού Κορδυλάς.

Στη συνέχεια θα ξεναγηθούμε στο μονοπάτι «Κορδυλάς» το οποίο διασχίζει μέρος του βουνού, περνά από τις περιοχές «Πέτρα της Παναγίας» όπου υπάρχει σημείο θέας, από την τοποθεσία «Αετόπετρες» ακόμα ένα σημείο με πανοραμική θέα προς την περιοχή της Πάφου, το δάσος της Πάφου, το Τρόοδος, την Παπούτσα και όλες τις γύρω περιοχές της Επαρχίας Πάφου και Λεμεσού. Η διαδρομή του μονοπατιού είναι κυκλική και έχει μήκος 3100 μέτρα.

Σημεία επίσκεψης: Η εκκλησία της Παναγίας Φωτολάμπουσας με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που κρύβει το πρόσωπό της, μονοπάτι «Κορδυλάς», χωριό Δορά, Μουσείο του Βοσκού.

Μήκος: 4 χιλιόμετρα

Διάρκεια: 3,5 ώρες

Βαθμός Δυσκολίας: 2 – Μέτριας δυσκολίας, ολισθηρό έδαφος με έντονο κατήφορο σε ορισμένα σημεία. Απαραίτητη η χρήση ορειβατικού παπουτσιού και μπαστουνιού πεζοπορίας, καπέλο, νερό, σνακ, αδιάβροχο.

Ώρα συνάντησης: 09.45

Διάρκεια: 10.00-13.30

Σημείο συνάντησης: Χώρος στάθμευσης εκκλησίας της Παναγίας Φωτολάμπουσας (ακριβής τοποθεσία θα σταλεί μέσω sms)

26/12/2022 – ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Ε4 ΚΑΙ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟ ΦΙΚΑΡΔΟΥ

Η πεζοπορία ξεκινά με ξενάγηση στα στενά δρομάκια του Φικάρδου με την πανέμορφη παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Το χωριό συντηρήθηκε με προσοχή, έτσι ώστε να διατηρηθούν τα σπίτια του 18ου αιώνα τα οποία χαρακτηρίζονται από αξιόλογα ξυλόγλυπτα και τη λαϊκή αρχιτεκτονική και έχει ανακηρυχθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων ως αρχαίο μνημείο, ενώ του απονεμήθηκε το βραβείο Europa Nostra. Είσοδος στα μουσεία του «Σπίτι του Κατσινιώρου» και «Σπίτι του Αχιλλέα Δημήτρη».

Η ξενάγηση θα συνεχίσει στο μονοπάτι Ε4 που ξεκινά από την καρδιά του χωριού μέχρι σημείου θέας και επιστροφή πίσω στο Φικάρδου από τον ίδιο δρόμο.

Μήκος: 4 χιλιόμετρα

Διάρκεια: 3.5 ώρες

Βαθμός Δυσκολίας: 2 – Μέτριας δυσκολίας, ολισθηρό έδαφος με έντονο κατήφορο σε ορισμένα σημεία. Απαραίτητη η χρήση ορειβατικού παπουτσιού και μπαστουνιού πεζοπορίας, καπέλο, νερό, σνακ, αδιάβροχο.

Ώρα συνάντησης: 09.45

Διάρκεια: 10.00-13.30

Σημείο συνάντησης: Μνημείο Ηρώων Φικάρδου (ακριβής τοποθεσία θα σταλεί μέσω sms)

ΕΝΤΥΠΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

  ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑ 1:

  ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ.  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι δραστηριότητες εμπεριέχουν περπάτημα σε ανηφόρες και κατηφόρες και είναι απαιτητικές. Για άτομα σε καλή φυσική κατάσταση, με υψηλές αντοχές και με απαραίτητη χρήση ορειβατικού παπουτσιού και μπαστουνιού πεζοπορίας. Ο/Η ξεναγός δύναται να μην επιτρέψει τη συμμετοχή σε άτομα χωρίς κατάλληλο εξοπλισμό.


  Έχω διαβάσει και κατανοήσει την πιο πάνω σημείωση και θα ήθελα να συμμετάσχω στην πεζοπορία που έχω επιλέξει. *


  Αφήνουμε πίσω μας μόνο χνάρια – Δεν κόβουμε αγριολούλουδα – Παίρνουμε μαζί μας όλα μας τα απορρίματα

  Θυμηθείτε εξοπλισμό πεζοπορίας, νερό, σνακ, καπέλο, αδιάβροχο.

  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

  Follow us on
  X